Vesti

 • CISCO dan

  CISCO dan

  Početkom juna 2017. Katedra je organizovala gostovanje dve velike firme na FTN. Jedna od njih je CISCO, gde smo imali priliku da čujemo zanimljiva predavanja na teme kao što su: sigurnost podataka, Wi-Fi, IoT i druge. Osim studenata, CISCO danu prisustvovalo je i mnoštvo ljudi iz privrede koji koriste upravo CISCO opremu. Druga firma koja nas je posetila jeste National Instruments. Tema predavanja je softverski definisan radio. U procesu je nabavka opreme od National Instruments-a, kako bi se studenti već na vežbama upoznali sa radom na njihovoj opremi. Na predavanju je ponuđeno našim studentima da u toku leta kod njih rade praksu ili da u saradnji sa njima pišu svoje bečelor i master radove.

 • Gostovanje u Petnici

  petnica

  U maju 2017. naš profesor, Milan Sečujski, održao je zanimljivo predavanje na temu Sinteze govora na osnovu teksta u Istraživačkoj stanici Petnica na seminaru primenjene fizike i elektronike.

 • Saradnja sa grupom O

  petnica

  Grupa O je organizacija koja se bavi održavanjem naučno popularnih predavanja po srednjim i osnovnim školama od strane mladih volontera. Projekat je podržan od strane Centra za promociju nauke. Dve naše studentkinje, Danica Despotović i Tijana Delić, održale su u toku maja i juna 2017. nekoliko predavanja na teme Kako mašine uče i Govorna komunikacija čovek-mašina u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Beogradu i Novom Sadu. Više o grupi O i projektu Ortogonalno, možete pročitati ovde.

 • Syngenta crop challenge

  sygenta

  U aprilu 2017. troje master studenata sa našeg smera, Isidora Šašić, Danica Despotović i Milivoje Knežević, osvojili su prvu nagradu na prestižnom takmičenju Syngenta crop challenge, zajedno sa bivšim studentima našeg smera, Oskar Marko, Marko Panić i Sanja Brdar koji danas rade u Institutu BioSens. Zadatak je bio da koristeći algoritme mašinskog učenja predvide koje sorte soje treba zasaditi na određenom području kako bi se dobio najveći prinos..

 • Poseta delegacije iz Kine

  poseta delegacije iz Kine

  U oktobru 2016. godine našu laboratoriju posetile su dve delegacije iz Kine kojima smo predstavili čime se bavimo i razmenili iskustva. Jedna od delegacija posebno je bila zainteresovana za projekat u vezi sa robotom Markom, namenjenom za rehabilitaciju u dečijoj bolnici, za koga naša Katedra radi prepoznavanje i sintezu govora, dok oni sa Katedrom za mehatroniku rade na drugim funkcionalnostima tog robota. Demonstraciju robota Marka možete pogledati ovde

 • Poseta profesora iz Japana

  poseta profesora iz Japana

  U septembru 2016. godine imali smo priliku da ugostimo profesora Hiroju Fuđisakija, profesora emeritusa Univerziteta u Japanu. Profesor je održao dva predavanja iz oblasti komunikacija čovek-mašina i posetio laboratoriju naše katedre gde smo imali priliku da prikažemo čime se bavimo i da čujemo mnogo saveta od profesora sa iskustvom od preko 40 godina. Kraću verziju bogate biografije profesora Fuđisakija možete pogledati ovde.

 • Naš cool naučnik

  Milan Sečujski, vanredni profesor KTiOS, ove godine dobio je titulu COOL naučnika u okviru manifestacije Noć istraživača. Jedan je od 10 naučnika koji su dobili ovu laskavu titulu zahvaljujući svom stručnom radu, ali i zanimljivim hobijima i aktivnostima van fakulteta.

 • Signal Processing Cup 2016

  Dva tima studenata sa smera Komunikacione tehnologije i obrada signala učestvovala su u ovogodišnjem prestižnom internacionalnom takmičenju Signal Processing Cup 2016. Takmičenje organizuje svetsko profesionalno udruženje inženjera IEEE i učestvovalo je preko 50 timova iz više od 20 zemalja širom sveta. Naši studenti su se pokazali kao dostojna konkurencija vršnjacima: oba tima su osvojila posebna priznanja. Više o takmičenju i rezultatima možete videti ovde.

 • Nagrada za naučnoistraživački rad

  Fakultet tehničkih nauka dodelio je nagradu za ostvarene rezultate u naučnoistraživačkom radu u 2015. godini prof. dr Dejanu Vukobratoviću. Profesor Vukobratović je zaposlen kao vanredni profesor na našoj katedri i bavi se istraživanjem u oblasti teorije informacija i komunikacija primenjenim u bežičnim pristupnim mrežama i bežičnom prenosu multimedijalnog sadržaja. Ima 20 radova u vrhunskim časopisima, vodi grupu koja učestvuje u FP7 projektu ADVANTAGE i nacionalni je koordinator dve EU COST akcije. Pogledajte prilog Fakulteta o nagradi dodeljenoj prof. Vukobratoviću.