Akustika i audio-tehnika u multimediji
 • Naziv predmeta: Akustika i audio-tehnika u multimediji
  ESPB: 5
  Studije: Osnovne akademske studije
  Smer: Animacija u inženjerstvu
  Nastavnik: Vlado Delić
  Asistenti: Siniša Suzić i Slobodan Jošić

 • Sadržaj predmeta

  Predmet podiže kompetencije studenata koje su od interesa za poslove inženjera animacija u oblastima medija i umetnosti. Studenti stiču znanja o audio signalima, razumeju razlike zvuka u otvorenom i zatvorenom prostoru i umeju da ocene akustički ambijent u pogledu razumljivosti govora, kvaliteta muzike i nivoa buke. Nauče da izaberu i postave audio-tehniku za snimanje govora, muzike i ambijentalnog zvuka, projektuju akustičku obradu i ozvučavanje prostora, kao i da vrše digitalnu obradu audio signala i integrišu zvuk u multimedijalne projekte.

  - Fizička akustika: Nastajanje i prostiranje zvučnih talasa. Brzina zvuka, frekvencija i talasna dužina. Refleksija i apsorpcija, difuzija, zakretanje i prelamanje zvučnih talasa.
  - Psihoakustika i percepcija zvuka: Čujno područje, nivo zvučnog pritiska (dB i foni), izofonske linije. Osećaj jačine, visine tona i boje zvuka. Binauralna lokalizacija izvora i efekat maskiranja.
  - Audio signali – karakteristike govora i muzike. Digitalizacija audio signala i formati audio zapisa (CD-standard, WAV, MP3, AAC).
  - Softverski alati za analizu i obradu audio signala u multimediji (Sound Forge, Audacity).
  - Akustika prostorija: direktni i reverberantni zvuk, apsorpcija i reverberacija. Akustika režijskih i studijskih prostora, akustika slušaonica, koncertnih sala, operskih kuća i crkava, (kućnih) bioskopa.
  - Audio uređaji za snimanje i reprodukciju zvuka (mikrofoni, zvučnici i slušalice, audio miksete).
  - Ozvučenje. Projektovanje i postavljanje ozvučenja u otvorenom i zatvorenom prostoru.
  - Studijska tehnika i obrada audio signala (audio-vizuelne kontrole, mešanje, filtri, regulacija nivoa, dinamike i reverberacije, eho, panorama, audio monitoring i montaža zvuka, digitalni audio efekti).
  - Snimanje govornog i muzičkog programa (izbor i postavke mikrofona za snimanje orkestra i pojedinih muzičkih instrumenata), zvuk za film i video. Višekanalno snimanje zvuka (5.1, 7.1,...), MIDI, MPEG, HD i 3D zvuk. Stereo prezentacija i binauralna lokalizacija. Miks, remiks, mastering.

 • Način polaganja

  Predispitne obaveze i ispit nose po 50% ocene. Pored nekoliko kraćih testova u okviru predispitnih obaveza svaki student bira temu i radi semestralni rad iz dela predmeta koji ga najviše zanima. Kolokvijum omogućuje da se polaganje ispita podeli u dva dela.